donderdag 4 juni 2009

RescueDiver

Inmiddels hebben Rolf en ik, weer een stap gezet richting de DiveMaster. Afgelopen zondag hebben wij onze rescue cursus met succes afgerond en wij mogen onszelf nu rescue diver noemen.

Zondagochtend om 8 uur stonden wij klaar langs de waterkant van Vinkeveen. Samen met Rolf, Iain en Robin deed ik examen. Het theoretische gedeelte hadden wij al enige weken geleden afgerond, dus in theorie was het niet onwaarschijnlijk dat we dit tot een goed einde zouden moeten kunnen brengen. Alle praktijk oefeningen hebben we uitgebreid in het zwembad geoefenend. Vrijdagavond ook nog een laatste trainingssessie gehad, in Vinkeveen met een stevige stroming en hoge golven.

Het praktijkexamen bestaat uit 3 scenario's, waarbij in ieder scenario een duiker aan de oppervlakte verschijnt en hulp nodig heeft. Onze taak was om in teamverband de duiker(s) weer aan het droge te krijgen. Toevallige voorbijgangers mochten worden ingezet om ons te assisteren. Gelukkig hadden we een paar "toevallige" voorbijgangers naast ons op een kleedje, in het zonnetje, geplaatst.

Terwijl onze instructeur Roel ons voorbereidt en brieft op wat gaat komen, kijken wij gespannen over het wateroppervlak, iedere mogelijke golf of bellenspoor is voor ons het teken om extra alert te zijn. Uiteindelijk komt er een duiker boven water, die naar de kant begint te zwaaien. Rolf neemt de leiding over deze redding, ik wordt ingezet om als snorkelaar naar de duiker toe te zwemmen en polshoogte te nemen. Iain en Robin staan klaar om als duikers het water in te gaan. Binnen 1 minuut bereik ik het "slachteroffer" Julius. Hij was alleen aan het duiken en is erg vermoeid geraakt. Waardoor hij niet de kracht meer heeft om te zwemmen. Tevens heeft hij kramp in zijn been.

Ik vraag hem zijn vest op te blazen en reik hem de grote oranje zwemband. zodat hij blijft drijven. Hierna begin ik hem rustig naar de kant te slepen.







Rolf observeert vanaf de kant de redding.
Het eerste scenario zit er op dit was een makkelijke oefening om er in te komen. Voor het volgende scenario spreken we af dat ik als leider de redding organiseer, Iain zal als snorkelaar als eerste het water in gaan, Rolf en Robin staan gereed als duikers om een mogelijk vermiste duiker op te sporen.

Scenario 2:

De in paniek verkerende duiker Bob, verschijnt aan de oppervlakte en begint te roepen. Iain snorkelt er naar toe om polshoogte te nemen. Bob is zijn buddy, tevens zijn vrouw Margreet, onder water kwijt geraakt. Ik stuur Rolf en Robin het water in om naar haar te zoeken. Op de kant worden nu de toevallige voorbijgangers in gezet. Zij moeten de plek waar Bob is bovengekomen blijven aanwijzen. Door naar en vast punt aan de horizon te wijzen. Hierdoor kunnen de duikers bepalen waar ze beginnen met de afdaling en starten met zoeken. Bob helaas is niet zo tevreden met de snelheid van deze actie en begint de duikers "aan te vallen", door ze onder water te duwen. Uiteindelijk krijgt Iain het voor elkaar om Bob naar de kant te slepen en Rolf en Robin vinden vrij snel Margreet. Zij is in orde en Bob en zij zijn elkaar kwijtgeraakt, verder niets aan de hand.

Scenario 3:

Weer verschijnt er een duiker aan de oppervlakte, hevig zwaaiend. Iain neemt de leiding en stuurt Robin als snokelaar er op af. Robin ondervindt een probleem met zijn vinnen, waardoor ik vervolgens als snorkelaar het water in ga. Bij duiker Wilco aangekomen blijkt het dat hij zijn buddy is kwijtgeraakt. Zij hebben een duik gemaakt naar 30 m en na 20 minuten was hij buddy Eric kwijt geraakt.


Terwijl Robin en Rolf beginnen aan de afdaling om de vermist duiker op te sporen. Sleep ik Wilco richting de kant.

Bij de kant aangekomen, vergeet ik Wilco zijn lood af te gooien. Wilco besluit om de duikers een handje te gaan helpen en laat zijn pak leeglopen waardoor hij afdaalt en ik als snorkelaar hem niet kan volgen. Ik ben hem kwijt en moet weer achter hem aan. Uiteindelijk Wilco weer terug gesleept.
Rolf en Robin hebben inmiddels de bewusteloze Eric gevonden. Robin beademt hem, terwijl hij samen met Rolf de uitrusting van Eric verwijdert.














Bij de kant aangekomen, wordt Eric met behulp van een zeiltje de hoger gelegen steiger opgetrokken. Het reanimeren kan beginnen, tevens wordt er pure zuurstof aan hem gegeven, helaas mocht alle hulp niet baten en heeft deze duiker deze rescue niet overleeft.







2 opmerkingen:

Pindakäse zei

:)

Ivo Serenthà zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.